De band

De muziek

Jugalbandi neemt je mee op een muzikale wereldreis waarbij instrumenten uit vele windstreken samenkomen om een unieke sfeer te creëren. De invloed van de Indiase klassieke muziek is duidelijk merkbaar, maar door nieuwe combinaties te maken met klanken uit andere werelddelen ontstaat muziek die met recht "Wereldmuziek" genoemd mag worden.  

De naam "Jugalbandi" komt uit de Indiase klassieke muziek en betekent "tweegesprek tussen twee instrumenten". Jugalbandi is oorspronkelijk ontstaan uit het "gesprek" tussen de Bluepoint Steelharp van Niek en de sitar van Leo.

Het instrumentarium bestaat uit de volgende instrumenten: Sitar, Bluepoint Steelharp (Hang), chromatische mondharmonica, bosfluit, bansuri, udu, tanpura, percussie, gitaar, dulcimer en harmonium. Bij de vocale nummers put Jugalbandi graag uit Indiase bhajans en mantra's.

De foto's zijn van Ilse Beunen.

Niek Edeling

Als iemand het predikaat multi-instrumentalist verdient is het wel Niek Edeling.

Als veelgevraagd sessiemuzikant doet hij al jaren ervaring op met het spelen van allerlei soorten muziek. Toch is Jugalbandi voor hem een nieuwe uitdaging waar hij zich vol overgave aan wijdt.

Door zijn brede ervaring brengt hij in Jugalbandi elementen in uit andere genres en stijlen waardoor de muziek nog levendiger wordt.

Niek speelt Bluepoint Steelharp (foto), chromatische mondharmonica, bansuri (Indiase bamboefluit) , forest flute (een unieke fluit gemaakt van een boomtak) en udu.

Bob Verheul

Bob brengt door zijn udu Afrikaanse klanken in de muziek van Jugalbandi.

Door zijn sterke ritmgevoel en zijn vermogen om vloeiend in te spelen op improvisaties van de solisten past zijn spel bijzonder goed bij de breed georiënteerde wereldmuziek van de band.

Bij mantrazang verzorgt hij ook een ondersteunende zangpartij. 

Tonny Bol

Bij de instrumentale nummers verzorgt Tonny met haar tanpura de klankbasis van alle improvisaties en composities die bij de verschillende stukken horen. daarnaast verzorgt zij ook een deel van de percussie.

Bij de gezongen mantra's en bhajans neemt Tonny de solozang voor haar rekening. Zij heeft lessen gevolgd in Dhrupad (de oudste Indiase muziekstijl die zich kenmerkt door een statig en voornaam karakter) en kan hierdoor de mantra's op een subtiele en intense manier ten gehore brengen.

Leo de Kruis

Leo heeft een aantal jaren Indiase klassieke muziek gestudeerd aan het conservatorium van Rotterdam. Zijn bevlogenheid voor deze muziek zorgt ervoor dat binnen Jugalbandi de Indiase muziek vaak als uitgangspunt wordt genomen van verschillende muziekstukken.

De sitar is één van de bekendste Indiase instrumenten en kan door zijn bijzondere mogelijkheden unieke klanken en sferen voortbrengen.

Leo speelt in Jugalbandi ook gitaar, harmonium en dulcimer. Dat laatste is een Amerikaans volkmuziekinstrument, dat wonderwel past binnen de muziek van Jugalbandi.