UDU

De oorsprong


De udu ( spreek uit als "oedoe") drum komt oorspronkelijk uit Nigeria in Afrika. Eigenlijk was het een gewone waterkruik maar dan met een opening aan de zijkant. Het woord "udu" betekent pot in het Ibo dialect van Nigeria. Het werd vooral tijdens verschillende plechtigheden bespeeld.
Sinds de jaren '80 is de udu drum in het Westen erg populair. Sindsdien heeft de udu drum zich steeds verder ontwikkeld. .

De vorm
Oorspronkelijk werden de udu drums uit klei gemaakt door rollen klei in rondjes op elkaar te plakken en dan van binnen en buiten glad te maken. Tegenwoordig worden ook andere technieken toegepast, zoals het draaien van klei of het gebruik van een vorm waar de klei omheen wordt geplakt. Udu's zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor ze ook heel verschillend kunnen klinken

Het geluid

Door met de handpalm op de opening aan de zijkant te slaan, krijg je een diep weergalmend basgeluid. Sommigen geloven dat het geluid de geesten van de voorouders lokt.
De romp geeft een hoge scherpe klank.
De combinatie van deze twee geluiden klinkt soms hetzelfde als een indiaanse "tabla" of een afrikaanse "talking drum". Omdat Jugalbandi vaak muziek maakt die gebaseerd is op indiase muziek past de udu erg goed bij de klank van de sitar en de tanpoura.
De udu drum kan op verschillende manieren bespeeld worden. Zittend op de schoot of staand met een standaard, zowel met de hand als slagwerkhamers of -borstels

klik op de knop hieronder voor een filmpje over de Udu